FRONTIERS e-Winter School

Europe/Paris
Remote (Zoom Meeting)

Remote

Zoom Meeting

Paris Centre for Cosmological Physics Laboratoire APC Université de Paris, 10 rue Alice Domon et Léonie Duquet 75013, Paris
Description

FRONTIERS Online Winter School 2021

The FRONTIERS e-Winter School is an online training course for science teachers motivated to introduce Nobel Prize Physics to their Classrooms. Its objectives are:

  • The introduction of the participants to the FRONTIERS pedagogical design and its proposed activities for bringing Nobel Prize Physics to the classroom.
     
  • The co-creation of a series of educational activities by the teachers in collaboration with their peers and FRONTIERS experts that will be shared to all schools in Europe.
     
  • The discussion of the merits and barriers of introducing Nobel Prize Physics to the Classroom and presentation of the FRONTIERS methodology to achieve that.

FRONTIERS is a EU funded project coordinated by a consortium of European institutions in the field of research in Physics, Science Education Research, and education and outreach networks.

The FRONTIERS e-Winter School is organized under the auspices of the European School Innovation Academy (ESIA).

Registration
Winter school registration
    • 16:00 18:00
      Welcome to the winter school and introduction to FRONTIERS - Presentation of the winter school pedagogical modules and working groups 2h
      Speaker: Margaret Farren (Dublin City University)
      • Welcome to the winter school 15m
        Speaker: Giulia Vannoni (Paris Centre for Cosmological Physics, Université de Paris)
      • Introduction to the FRONTIERS project 45m
        Speakers: Emmanuel Chaniotakis (Ellinogermaniki Agogi) , Joann Dempsey (Dublin City University) , Margaret Farren (Dublin City University)
      • Presentation of the pedagogical modules and working groups 1h
    • 18:00 19:00
      Virtual visit to CERN 1h
    • 10:00 12:30
      Module 1 - Gravitational Wave Astronomy 2h 30m
      Speaker: Valerio Boschi (European Gravitational Observatory)
      • An introduction to gravitational waves 30m
        Speaker: Matteo Barsuglia (Paris Centre for Cosmological Physics, Université de Paris)
      • Inquiry Based Learning in action 15m
        Speaker: Dr Isabella Marini (MIUR)
      • FRONTIERS demonstrators on gravitational waves 1h 30m
        Speakers: Matteo Barsuglia (Paris Centre for Cosmological Physics, Université de Paris) , Simone Mastrogiovanni (Paris Centre for Cosmological Physics, Université de Paris) , Valerio Boschi (European Gravitational Observatory)
      • Organisation of Working Group 30m
    • 12:30 15:00
      Lunch break 2h 30m
    • 15:00 17:30
      Module 2 - High Energy Physics 2h 30m
      Speaker: Christine Kourkoumelis (IASA-NKUA)
      • An introduction to High Energy Physics 30m
        Speaker: Stylianos Angelidakis (IASA-NKUA)
      • FRONTIERS demonstrators on High Energy Physics 1h 30m
        Speakers: Christine Kourkoumelis ((IASA-NKUA)) , Emmanuel Chaniotakis (Ellinogermaniki Agogi) , Stylianos Vourakis ((IASA))
      • Organisation of working groups 30m
    • 17:30 18:30
      Virtual Visit to Virgo interferometer 1h
      Speaker: Valerio Boschi (INFN)
    • 10:00 12:30
      Module 3 - Astrophysics and Cosmology 2h 30m
      Speakers: Giulia Vannoni (Paris Centre for Cosmological Physics - Université de Paris) , Maria Luísa Almeida (NUCLIO) , Rosa Duran (NUCLIO)
      • An introduction to Astrophysics and Cosmology 30m
        Speaker: Maria Luísa Almeida (NUCLIO)
      • FRONTIERS demonstrators on Astrophysics and Cosmology 1h 30m
        Speakers: Giulia Vannoni (Paris Centre for Cosmological Physics, Université de Paris) , Maria Luísa Almeida (NUCLIO) , Rosa Duran (NUCLIO)
      • Organisation of Working Group 30m
    • 12:30 15:00
      Lunch break 2h 30m
    • 15:00 17:30
      Module 4 - Astroparticle Physics 2h 30m
      Speaker: Emmanuel Chaniotakis (Ellinogermaniki Agogi)
      • An introduction to Astroparticle Physics 30m
        Speaker: Charles Timmermans (Radboud University)
      • FRONTIERS demonstrators on Astroparticle Physics 1h 30m
        Speaker: Emmanuel Chaniotakis (Ellinogermaniki Agogi)
      • Organisation of working groups 30m
    • 16:00 17:30
      Working groups with mentors 1h 30m
    • 17:30 18:30
      Virtual visit to the Pierre Auger Observatory 1h
    • 10:00 11:30
      The FRONTIERS teacher's experience. Feedback on implementation 1h 30m
    • 11:30 12:30
      Working groups with mentors 1h
    • 12:30 15:00
      Lunch break 2h 30m
    • 15:00 17:00
      Working groups with mentors 2h
    • 10:00 12:30
      Working groups' presentations 2h 30m
    • 12:30 15:00
      Lunch break 2h 30m
    • 15:00 17:00
      Working groups' presentations and winter school final remarks 2h