g2net WG3 training school on Machine Learning for Advanced Control Techniques

Europe/Rome
Andrea Chincarini (INFN Genova) , Luigia Petre (Åbo Akademi University)
Description

WG3 explores the use of Machine Learning (ML) techniques in the control and noise mitigation strategies of scientific experiments, specifically for Gravitational Wave (GW) detectors. GW detectors, both those currently running and those foreseen to be spaceborne, are uniquely complex instruments with specific and new challenges in terms of control and noise issues. These challenges call for significant adaptation and ingenuity in the ML approaches, which are seldom used as textbook cases and are often coupled with simulations and burden with heavy experimental constraints. These developments need diverse expertise and interaction, which is the benefit of the current COST action. This working group’s goal is to develop ML algorithms as part of the detectors’ feedback-control systems as well as for the feed-forward cancellation of noise.

In the training school we address the following topics:

  • Einstein Telescope
  • LISA
  • Deep learning taxonomy
  • Newtonian noise cancellation with machine learning
  • Fractal analysis for controlling interferometers
  • Robotics for interferometers

The workshop is organised during August 30-September 2, 2021 in Turku, Finland or online. The format of the school is to be decided in the middle of July. We encourage you to register and indicate whether you'd be comfortable travelling for the school or not.

The following speakers have kindly agreed to join us:

  • Dr Francesca Badaracco, UCLouvain, Belgium: "Newtonian Noise Cancellation Strategies and Optimisation Problems"
  • Prof Marco Cavaglia, Missouri Univeristy of Science and Technology, US: "Fractal analysis for interferometer control"
  • Dr Razvan Pascanu, DeepMind, UK: "Deep learning Taxonomy"
  • Dr Natalia Korsakova, Artemis, France : "LISA talk on disentanglement"
  • Dr Fabio Bonsignorio, HeronRobotics: "Robotics for interferometers"
  • Dr Luca Naticchioni, INFN, Italy: "Einstein Telescope site characterisation measures and their impact on the third generation GW detectors"
  • Prof Stefan Hild, Maastricht University, The Netherlands: "Einstein Telescope: technical & scientific challenges for the future GW detectors"

These speakers will also oversee a round table discussion on Thursday, September 2, mainly on investigating the machine learning potential in their topics, but also discussing other topics of interest.

Please contact either/both Luigia and Andrea (lpetre@abo.fi, andrea.chincarini@ge.infn.it) if you have questions.

www.g2net.eu

Registration
Registration to WG3 training school, August 30-September 2, 2021
Participants
  • Agata Trovato
  • Andrei Utina
  • Conor Muldoon
  • Fabio bonsignorio
  • Filip Morawski
  • Francesca Badaracco
  • Isabel Cordero-Carrión
  • Luca Naticchioni
  • Luigia Petre
  • Marco Cavaglia
  • Marta Budroni
  • Natalia Korsakova
  • Nikolaos Karnesis
  • Panagiotis Iosif
  • Razvan Pascanu
  • Tomislav Andric
  • Velimir Ilic
  • Wathela Alhassan
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch 1h
    • 1:00 PM 1:30 PM
      Opening 30m
      Speakers: Elena Cuoco, Andrea Chincarini, Luigia Petre (Åbo Akademi University)
    • 1:30 PM 3:30 PM
      Newtonian Noise Cancellation Strategies and Optimisation Problems 2h
      Speaker: Dr Francesca Badaracco (UCLouvain)
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee break 30m
    • 4:00 PM 6:00 PM
      Einstein Telescope site characterisation measures and their impact on the third generation GW detectors 2h

      Presenting the telescope and problematic

      Speaker: Dr Luca Naticchioni
    • 9:00 AM 11:00 AM
      Einstein Telescope (ET): technical & scientific challenges for the future GW detectors 2h

      What data analysis is done and how we could employ ML

      Speaker: Prof. Stefan Hild (Maastricht University)
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee break 30m
    • 11:30 AM 1:00 PM
      Deep learning taxonomy - part 1 1h 30m
      Speaker: Dr Razvan Pascanu (DeepMind)
    • 1:00 PM 2:00 PM
      Lunch 1h
    • 2:00 PM 2:30 PM
      Deep learning taxonomy - part 2 30m
      Speaker: Dr Razvan Pascanu (DeepMind)
    • 2:30 PM 3:30 PM
      Fractal analysis for interferometer control - part 1 1h
      Speaker: Prof. Marco Cavaglia (Missouri University of Science and Technology)
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee break 30m
    • 4:00 PM 5:00 PM
      Fractal analysis for interferometer control - part 2 1h
      Speaker: Prof. Marco Cavaglia (Missouri University of Science and Technology)
    • 9:00 AM 11:00 AM
      LISA talk on disentanglement of GW 2h

      We will detect tens/hundreds GWs per day and need to determine if more than one GW occurs at the same time; opportunity for multi messenger cooperation

      Speaker: Dr Natalia Korsakova (SYRTE/Paris Observatory)
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee break 30m
    • 11:30 AM 1:00 PM
      Possible Utilization of Intelligent Robotics Technologies in GW detection and in the Einstein Telescope - part 1 1h 30m
      Speaker: Fabio Bonsignorio
    • 1:00 PM 2:00 PM
      Lunch 1h
    • 2:00 PM 2:30 PM
      Possible Utilization of Intelligent Robotics Technologies in GW detection and in the Einstein Telescope - part 2 30m
      Speaker: Fabio Bonsignorio
    • 9:00 AM 12:00 PM
      Roundtable discussion: ML for advanced control 3h
      Speakers: Fabio Bonsignorio (HeronRobotics) , Francesca Badaracco (UCLouvain) , Luca Naticchioni (INFN) , Prof. Marco Cavaglia (Missouri University of Science and Technology) , Dr Natalia Korsakova (SYRTE/Paris Observatory) , Dr Razvan Pascanu (DeepMind)
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch 1h