Florence Multi-Messenger Astrophysics Workshop (FMMAW)

Europe/Rome
Florence - Italy

Florence - Italy

Description

It is expected that the workshop takes place in presence depending on the health situation related to COVID-19, in which case it will held remotely.

The Workshop will be focused on:

  • Theory
  • Review of the capacities of the MMΑ observatory
  • tracking telescope networks
  • analysis groups
  • low latency alerts
  • needs, speeds, standardization, definition of
  • thresholds, computer technology

 

    • 09:00 19:00
      Theory
    • 09:00 12:30
      Introductory talks
      • 09:00
        Theory White Paper 1h
      • 10:00
        Low Energy 1h
      • 11:00
        Break 30m
      • 11:30
        High Energy 1h
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 19:30
      Reviews per messenger / wavelength
      • 14:00
        Gravitational Waves LIGO, VIRGO, KAGRA, GEO200 , ET/CE, LISA 30m
      • 14:30
        Radio VLA, ALMA, LOFAR, IRAM, ATCA/ASKAP, MeerKAT , SKA 30m
      • 15:00
        IR/Optical VLT, ZTF, Keck , Subaru, Gemini, TMT, HST, E - ELT, LSST, JWST 30m
      • 15:30
        UV WFIRST, ULTRASAT, Luvoir 30m
      • 16:00
        X - Rays Chandra, XMM, e - Rosita/ Nustar , HXMT, THESEUS, HERMES, Lynx 30m
      • 16:30
        Break 30m
      • 17:00
        LE γ - Rays INTEGRAL, AGILE, FERMI, SWIFT, GECAM, SVOM , Strobe - X AMEGO, e - ASTROGAM 30m
      • 17:30
        HE γ - Rays MAGIC/HESS, HAWC, CTA 30m
      • 18:00
        LE ν Juno , SuperK / HyperK , DUNE 30m
      • 18:30
        HE ν I CECUBE, KM3Net, GVD 30m
      • 19:00
        UHECR AUGER,TA,LHAASO 30m
    • 09:00 12:10
      Agencies roadmap
      • 09:00
        ApPEC 20m
      • 09:20
        ASTRONET 20m
      • 09:40
        Snowmass 20m
      • 10:00
        ASTRO2020 20m
      • 10:20
        ESA (Voyage 2050 20m
      • 10:40
        Break 30m
      • 11:10
        ESO 20m
      • 11:30
        NASA 20m
      • 11:50
        Other plans ( e.g .. China) 20m
    • 12:10 13:30
      Lunch 1h 20m
    • 13:30 18:10
      Near and longer term large observatory deployments
      • 13:30
        Einstein Telescope 25m
      • 13:55
        LISA 25m
      • 14:20
        SKA 25m
      • 14:45
        LSST 25m
      • 15:10
        E - ELT 25m
      • 15:35
        JWST 25m
      • 16:00
        EUCLID 25m
      • 16:25
        Break 30m
      • 16:55
        ATHENA 25m
      • 17:20
        CTA 25m
      • 17:45
        KM3NeT 25m
    • 09:00 10:20
      Followup Networks
      • 09:00
        Deeper Wider FAster 20m
      • 09:20
        BlackGEM (Peter Jonker ) 20m
      • 09:40
        AMON – The Astrophysical Multimessenger Observatory 20m
      • 10:00
        GRANDMA 20m
    • 10:20 10:50
      Break 30m
    • 10:50 11:30
      Alert distribution
      • 10:50
        GCN 20m
      • 11:10
        SNEWS 20m
    • 11:30 12:50
      Analysis and software groupS: Analysis and software groups
      • 11:30
        ENGRAVE/ESO 20m
      • 11:50
        VO/AFFIS 20m
      • 12:10
        SCiMMA – Scalable Cyberinfrastructure to support Multi - messenger Astrophysic 20m
      • 12:30
        SmartNet SimultaneousMultiwavelengthAstronomyresearchinTransients NETwork 20m
    • 12:50 14:00
      Lunch 1h 10m
    • 14:00 14:40
      Synergies
      • 14:00
        Geoscience alerts 20m
      • 14:20
        Satellite alerts 20m
    • 14:40 16:00
      Citizen's science 1h 20m
    • 16:00 16:30
      Break 30m
    • 16:30 18:30
      Parallel session 1
    • 16:30 18:30
      Parallel session 2
    • 16:30 18:30
      Parallel session 3
    • 09:00 10:20
      Low Latency alerts , scientific and technical issues , interoperability
      • 09:00
        Pipeline needs 20m
      • 09:20
        Technical Issues 20m
      • 09:40
        Interoperability and standardisation 20m
      • 10:00
        The way forward 20m
    • 10:20 10:50
      Break 30m
    • 10:50 12:00
      Conclusions 1h 10m